Finland har en lang og mangefacetteret historie, og Helsinki er en af byerne, som du kan udforske dette med.
Finland er beliggende i Nordeuropa, der grænser op til Sverige i vest og Rusland mod øst. I mange århundreder kontrollerede Rusland Finland, indtil det erklærede uafhængighed i 1917. Landet har en lang og mangefacetteret historie - fra at være et landbrugssamfund til en magtaktør i industrien - til endelig at rette al opmærksomhed mod tjenester og videnbaserede industrier. Helsinki er en af de byer, du kan udforske dette med.
De tidligste bosættelser i området
De tidligste bosættelser i området blev bygget på en nord-syd handelsrute, der gik fra nutidens Turku til Helsinki. Arkæologiske beviser for menneskelig bosættelse i Helsinki omfatter en tørvkrukke fra jernalderen.
Det ældste bevis for bosættelse i området er ved Tavastehus, hvor der er fundet spor efter en jernalderboplads omkring 500 f.Kr.
Finland i union med Sverige
Sverige og Finland var forenet som et enkelt land i over 600 år. Foreningen blev brudt i 1809 efter den finske krig.
I løbet af 1809 var Sverige blevet erklæret konkurs og havde ikke råd til at forsvare Finland mod Ruslands hære. Som et resultat af dette blev Finland tvunget til at erklære uafhængighed og indgå en alliance med sin tidligere fjende - Rusland.
Finsk uafhængighed fra Rusland
Den finske uafhængighed fra Rusland var et resultat af den russiske revolution, som førte til afslutningen af det russiske styre over Helsinki.
Det russiske styre over Helsinki og Finland startede i 1809 som et resultat af Fredrikshamn -traktaten. Zaren Alexander I ønskede, at russere skulle have adgang til de vestlige handelsruter, der passerede gennem Finland. I 1810 erklærede Alexander I Helsinki for et autonomt storhertugdømme med sin egen forfatning.
I 1917, efter den bolsjevikiske revolution i Rusland, havde Finland mulighed for at opnå uafhængighed, og de greb den - og blev en uafhængig nationalstat den 6. december 1917.
Revolutionær Era - Fra 1917-1918
Den finske borgerkrig var en krig mellem de revolutionære røde og de forfatningsmæssige hvide i Finland fra 26. januar til 15. maj 1918.
De sande finner eller nationalister var interesseret i at beskytte deres lands uafhængighed og bevare magten for sig selv. De røde bestod af socialistiske revolutionære, arbejderklassen og mange soldater, der tidligere var loyale over for Rusland.
Den finske revolution (finsk: suomalainen vallankumous) var en række begivenheder, hvorved Finlands regering opnåede uafhængighed fra Rusland i 1917.
Helsinki i anden verdenskrig
Helsinki havde en vigtig rolle i Anden Verdenskrig. Byen blev efterladt uden større militære udgifter i slutningen af den første verdenskrig. Dette gav det en fordel for Anden Verdenskrig, da både Tyskland og Rusland var desperate efter at indtage det.
Den finsk-sovjetiske krig startede den 30. november 1939 som et resultat af Sovjetunionens afvisning af at afstå territorium, der oprindeligt var en del af Finland. I Helsinki oplevede folk virkeligheden af krigen fra begge sider: de kunne høre bomber blive tabt på Helsinki af tyske fly, og de kunne se russiske tropper besætte deres byer.
Helsinki blev bombet otte gange i anden verdenskrig af tyske fly, men det overgav aldrig eller mistede sin kontrol over sit territorium.
Moskva -våbenstilstandsaftalen
Moskva -våbenstilstandsaftalen var den aftale, der sluttede fortsættelseskrigen mellem Finland og Sovjetunionen. Den blev underskrevet den 19. september 1944. Aftalen blev underskrevet i Moskva foran repræsentanter fra Storbritannien, Canada og Tjekkoslovakiet.
Denne våbenstilstand var meget vigtig for Finland, da den betød, at de kunne forblive uafhængige og suveræne nation.
Helsinki som hovedstad i Finland
Helsinki har været Finlands hovedstad, siden den blev uafhængig af Rusland i 1917. Byen har siden været landets politiske og kulturelle centrum.
Finland var en del af en russisk provins i 143 år, før det blev uafhængigt i 1917. Helsinki var hovedstad i hele denne tid og er nu hovedstad i Finlands uafhængige stat.